Lijek koji spašava život u slučaju predoziranja dostupan je u Hrvatskoj

Predoziranje se događa kada osoba uzme količinu droge ili tvari koja premašuje njezinu sposobnost da se sigurno obradi i metabolizira. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući smrt. Predoziranje može biti namjerno ili slučajno, a može se dogoditi s različitim vrstama droga, uključujući opioide (kao što su heroin i morfij), stimulanse (kao što su kokain i amfetamini), sedative, alkohol i druge tvari.

Simptomi predoziranja mogu varirati ovisno o vrsti droge, ali uobičajeni znakovi su: plitko disanje, usporeni ili nepravilni otkucaji srca, plave usne i nokti, gubitak svijesti, nemogućnost buđenja (u slučaju konzumacije opioida), visok krvni tlak, ubrzan puls, povišena temperatura, halucinacije, srčani udar (u slučaju pretjerane konzumacije stimulansa), ekstremna pospanost, konfuzija, spor govor, nesvjestica i slabo disanje (predoziranje sedativima), povraćanje, gubitak svijesti, spor ili nepravilni rad srca, hladna i ljepljiva koža, napadaji (u slučaju alkohola).

Kako pomoći osobi koja se predozirala?

1. Pozovite hitnu pomoć

Odmah nazovite hitnu medicinsku pomoć (112). Ostanite smireni i pružite operateru što više informacija, uključujući stanje osobe, tvar koju je možda uzela, te lokaciju.

2. Procijenite stanje osobe

Provjerite je li osoba svjesna i diše li normalno. Ako je osoba bez svijesti, pokušajte je nježno probuditi i provjerite reakcije.

3. Osigurajte dišne puteve

Ako osoba ne diše ili diše nepravilno, otvorite njezine dišne puteve i provjerite je li usta slobodna od prepreka. Položite osobu na bok kako biste spriječili gušenje povraćanjem.

4. Koristite Nalokson (za opioide)

Ako sumnjate na predoziranje opioidima, a imate Nalokson (lijek koji može poništiti učinke opioida), odmah ga primijenite prema uputama. Nalokson je dostupan kao injekcija ili nazalni sprej.

5. Ostanite uz osobu

Ostanite s osobom dok ne stigne hitna pomoć. Pratite njezino stanje i budite spremni pružiti dodatne informacije medicinskom osoblju.

6. Izbjegavajte stimuliranje osobe

Nemojte pokušavati osobu stimulirati (npr. hladnim tušem ili fizičkim uznemiravanjem) jer to može pogoršati situaciju

Nyxoid nazalni sprej spašava život

Važna vijest jest da je od ove godine Nyxoid nazalni sprej dostupan i u Hrvatskoj za kućnu upotrebu kao hitna mjera za prevenciju smrti uzrokovanih predoziranjem opioidima. Ovaj sprej omogućava brzo djelovanje i može spasiti živote u kritičnim trenucima.

Kako Nyxoid djeluje?

Nyxoid je nazalni sprej koji sadrži nalokson, lijek koji poništava učinke opioida. Jednostavno se uštrca u jednu nosnicu osobe koja se predozirala. Ako bolesnik ne reagira nakon dvije do tri minute, može se primijeniti druga doza u drugu nosnicu. Nalokson blokira opioidne receptore u mozgu, što brzo pomaže u vraćanju normalnog disanja i svijesti. Namijenjen za hitno liječenje predoziranja opioidima, koje se očituje respiratornom depresijom (otežano disanje) i gubitkom svijesti. Ako sumnjate na predoziranje, odmah primijenite Nyxoid i pozovite hitnu pomoć. Važno je nadzirati bolesnika dok ne stigne medicinska pomoć.

Sigurnost i učinkovitost

Nalokson, aktivna tvar u Nyxoidu, već se desetljećima koristi u hitnim slučajevima predoziranja opioidima kao što su heroin, morfij i metadon. Nalokson je siguran za upotrebu, nema nuspojave i djeluje isključivo u prisutnosti opioida u organizmu. Dizajniran je tako da ga mogu koristiti i minimalno educirane osobe, što ga čini idealnim za široku upotrebu kod osoba kojima su propisani lijekovi na bazi opijata ili korisnika heroina i drugih opijata. Sprej za nos Nyxoid lako je dostupan i jednostavan za primjenu, bez potrebe za intravenskom ili intramuskularnom injekcijom. Riječ je o revolucionarnom alatu u borbi protiv predoziranja opiodima, a dostupnost i jednostavnost korištenja čini ga ključnim resursom u spašavanju života.

Nabava i dostupnost

Nyxoid je dostupan bez recepta u mnogim ljekarnama i može se nabaviti kroz različite programe podrške. Ako ste vi ili netko vama blizak u riziku od predoziranja opioidima, osigurajte da imate Nyxoid pri ruci i naučite kako ga koristiti.

Za više informacija i podršku, obratite se našoj udruzi. Spašavanje života je u vašim rukama!

a

Tue ‒ Thu: 09am ‒ 07pm
Fri ‒ Mon: 09am ‒ 05pm

Adults: $25
Children & Students free

673 12 Constitution Lane Massillon
781-562-9355, 781-727-6090